Wat is vitamine E? handgemaakteskincare

Wat is vitamine E?

Wat is vitamine E?

Vitamine E, ook wel tocopherol genoemd is een vitamine die we niet zelf aanmaken. We moeten deze vitamine via voeding binnen krijgen. Het zit in verse groente, plantaardige oliën, granen en noten. Het is voor je hele lichaam een belangrijke vitamine, en voor je huid essentiëel. Vitamine E komt van nature het meeste voor in je huid en dan vooral in de laag met dode huidcellen. De vitamine komt via ons lichaam in het talg terecht en zo in de bovenste huidlaag. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine E. 
 
Vitamine E is een antioxidant die de huid kan beschermen tegen vervuiling. Het zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt celschade die de zon aanricht en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Vitamine E versterkt de huidbarrière en het zorgt ervoor dat de werkzame ingrediënten uit de verzorgingsproducten beter in de huid kunnen binnendringen. 
 
Vitamine E is gevoelig voor licht en zuurstof en moet daarom goed verpakt worden om werkzaam te kunnen zijn. Antioxidanten reageren op zuurstof. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een banaan schilt een blootstelt aan zuurstof; de antioxidanten in de banaan reageren op zuurstof en de banaan wordt bruin. Dit gebeurt ook met je favoriete dagcrème; de antioxidanten in producten die blootgesteld worden aan zuurstof zullen oxideren. Wanneer er dus hoge concentraties van een bepaalde stof inzitten, zal dat betekenen dat je product bruin gaat verkleuren.

Goede crèmes met hoge concentraties antioxidanten zullen daarom nooit in potjes zitten! Een tube is al beter maar een airless pompje heeft echt de voorkeur. 

De meest werkzame vorm van vitamine E is alpha-tocopherol. Omdat dit ingrediënt erg instabiel is worden er vaak esters gebruikt. Helaas zijn deze verbindingen minder werkzaam of soms zelfs helemaal niet werkzaam. Daarnaast is de concentratie uiteraard ook belangrijk. Er moet minstens 0,5% vitamine E aan een product toegevoegd zijn en het moet dan dus wel gaan om alpha-tocopherol en niet een ester ervan. Verder moeten er aan het product ook echt andere antioxidanten toegevoegd zijn om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen. Vitamine C en vitamine E horen bij elkaar, dat zijn twee handen op 1 buik!

 

Hier koop je goede vitamine E.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.